Stadion Stiinta

Inaugurare28 Iunie 1928Renovat in anul2012Capacitate1000 de locuri
Dimensiuni105 x 68 mAutobuzeE3, E7, E8, SuprafataIarba naturala
Contactcontact@sspolitehnica.roAdresa Str. Traian Lalescu; 300222 Timișoara, Romania

Bilete pentru urmatorul meci

Dacia Unirea Brăila
VS
Politehnica Timişoara

Despre

  • Stadionul Universitatii Politehnice din Timisoara
  • Pista de atletism
  • Nocturna
  • Tabela electronica de marcaj
Stadionul „Știința” din Timișoara a fost inaugurat pe data de 28 iunie 1928. La acea vreme se numea Arena „Politechnica” și era una dintre cele mai moderne arene din oraș
Vreme de 35 ani Politehnica Timișoara și-a disputat meciurile pe acest stadion. Aici Poli a primit vizita unor formații de legenda ale acelor vremuri, precum Kadima, Chinezul, ANEF sau ITA (viitoarea UTA).
Arena a fost modernizată în mai multe etape. A fost redeschisă pe 7 noiembrie 1948, cu ocazia meciului dintre Politehnica Timișoara și CFR București, încheiat cu victoria timișorenilor cu 1-0. Numărul de spectatori care puteau asista la meciuri a crescut constant, apogeul având loc la meciul din „Cupa Dunării” dintre Știința și Dinamo Praga (actuala Slavia), pe 1 iunie 1958, când au asistat 24.000 de spectatori.

Situat în inima Universitatii Politehnice din Timisoara, este arena pe care evolueaza, pentru moment, SS Politehnica Timisoara.

Aflat între facultatile de Mecanica, Arhitectura, Electrotehnica si cladirea noua a Bibliotecii Universitatii Politehnice, stadionul este amenajat la standarde înalte, dispunând de 1000 locuri pe scaune, pista de atletism (tartan), tabela electronica de marcaj, instalatie de nocturna, precum si de facilitati pentru sportivi (vestiare, dusuri, sala de forta, etc.).

Inaugurata pe data de 28 iunie 1928, arena “Politehnica” (asa cum se numea la acea vreme) era una dintre cele mai cochete si moderne arene din oras, asigurând studentilor “Scoalei Politechnice” toate facilitatile de care aveau nevoie pentru a practica o gama larga de sporturi, ghidându-se dupa “eterna lege – mens sana in corpore sano”, asa cum era prezentata în ziarul “Vestul” la momentul respectiv. Inaugurarea terenului a avut loc în prezenta mai multor personalitati timisorene ale vremii, generalul Alexandru Bunescu (comandantul Diviziei I Timisoara), inginerul Constantin Teodorescu (rectorul “Scoalei Politechnice”), prefectul Dimitrie Nistor, primarul Augustin Coman, iar Tudor Chiroiu (capitanul clubului de fotbal Politehnica Timisoara) a fost cel care a marcat momentul printr-un sut sanatos într-o sticla de sampanie. Inaugurarea arenei “Politehnica” a marcat sfârsitul unei perioade de rataciri a Politehnicii pe toate maidanele Timisoarei. Poli avea în sfârsit o casa.

Vreme de 35 ani Politehnica (mai târziu Stiinta) Timisoara îsi va disputa meciurile pe stadionul din inima complexului universitar politehnic. Pe arena strajuita de plopi Poli a primit vizita unor formatii de legenda a acelor vremuri, precum Kadima, Chinezul, A.N.E.F. sau I.T.A. (viitoarea U.T.A.).

Ca fapt divers, un amical cu I.T.A.disputat pe 25 martie 1946 a adus la stadion un public record, peste 5000 spectatori urmarind meciul pierdut de Poli cu scorul de 2-1.

Arena a cunoscut ulterior mai multe etape de modernizare. Se redeschide in 7 noiembrie 1948, cu ocazia meciului dintre Politehnica Timisoara si CFR Bucuresti, incheiat cu victoria studentilor cu 1-0. Numarul de spectatori care puteau asista la meciuri a crescut constant, apogeul avand loc la 1 iunie 1958 cand, la meciul din Cupa Dunarii dintre Stiinta si Dinamo Praga (Slavia Praga de astazi), presa vremii a avansat cifra de 24.000 de spectatori prezenti pe arena “23 August”, cum se numea in acea vreme.

Începând cu anul 1963 echipa se va muta pe noul stadion “1 Mai” (actualul “Dan Paltinisanu”), însa arena “Stiinta” va ramâne pentru totdeauna locul unde a început legenda Politehnicii. Batrânul stadion a fost adus la standardele actuale, însa pastreaza înca farmecul anilor `30, `40 si `50. Miile si miile de druckeri iubitori de Poli, cei care luau cu asalt terenul pentru a-i vedea la lucru pe Vasi Deheleanu, Tudor Chiroiu, Dee sau Dolga, au nevoie ca noi sa cinstim acest stadion asa cum se cuvine si sa îi ducem mai departe istoria de peste 80 ani.

[stm_addvertisment addvertisment_bg_img=”806″ addvertisment_logo=”806″ addvertisment_title=”Winter sale” addvertisment_sub_title=”Hurry uo whilst stock last!” addvertisment_btn_text=”Shop now” addvertisment_btn_link=”http://basketball.stylemixthemes.com/shop/”]